Viikuna-vuohenjuustotorttu

Huomasin puutarhassa viikunapuun mennessäni ranskalaisen ystävän luokse naisten kahvitapaamiselle. Mainitsin sitten sisälle päästyäni tästä suomalaiselle erikoisesta hedelmäpuusta ja totesin samalla, että viikunapuun lehtiinhän Eeva ja Aatami muinoin verhoutuivat. Hämmästykseni oli suuri, kun nämä katoliset ystäväni yksi toisensa jälkeen vahvistivat minulle Eevan ja Aatamin verhoutuneen viininlehtiin. Vakuutin että raamatun suomenkielisessä käännöksessä on kyllä kyse viikunanlehdistä, mistä ystäväni olivat yhtä hämmästyneitä kuin minä heidän viininlehdistään. (Viininlehtihän on niin pienikin, että vaikeaa sillä on mitään peittää…)

Huonosti tuntevat ranskalaiset raamattunsa. Aikojen kuluessa viikunan lehti on ihmisten mielessä muuttunut viininlehdeksi, ilmeisesti siitä syystä, että viikuna oli joskus harvinainen suuressa osassa Eurooppaa.

Viikunoiden sesonki on parhaimmillaan loppukesästä ja alkusyksystä. Vielä ehtii tehdä viikuna-vuohenjuustopiirakan.

Viikuna-vuohenjuustotorttu – Resepti 4:lle hengelle

  • n. 250 g lehtitaikinaa
  • n. 200 g vuohenjuustoa (esim. Sainte Maure de Touraine)
  • n. 6 tuoretta viikunaa
  • mustapippuria
  • tuoretta timjamia
  • hunajaa

Kaulitse lehtitaikina noin 0,5 cm paksuiseksi. Tee lehtitaikinasta vaikka sopivankokoista astiaa muottina käyttäen 4 kpl pyöreitä kiekkoja, joiden halkaisija on 13-14 cm. Viipaloi lehtitaikina-alustoille limittäin puolikuun muotoisia vuohenjuusto- ja viikunaviipaleita. Mausta mustapippurilla ja timjamilla. Paista n. 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, tai kunnes lehtitaikinan reunat saavat kauniin värin ja juusto on sulanut. Liruta päälle noin 1 tl hunajaa. Tarjoile rucola- tai vuohenkaalisalaatin kanssa, jonka koristelet paahdetuilla pinjasiemenillä tai pähkinöillä.

Jätä kommentti